Nu medverkar jag i flera poddar… Välkommen att lyssna!

Du som vill veta mer om dina känslor – lyssna på ett samtal utifrån min bok Himmel och helvete och allt däremellan. Tryck här.

Vill du veta mer om självskadebeteenden och acceptans? – gå in här.

Och så tre avsnitt av KBT-podden:
Del 1 – Bra att veta om känslor.
Del 2 – Transdiagnostiska modeller i psykoterapi
Del 3 – Känslor i terapirummet

Posted in aktuellt | Leave a comment

Kropp och själ-medverkan igen… Välkomna att lyssna!

Den 11 september medverkade jag åter i radioprogrammet Kropp och Själ. SR P1. Dena gång handlade det om att vara anhörig till någon med psykisk eller fysisk sjukdom. Min vän Lars Björklund,kaplan på Sigtunastiftelsen, fanns med i studion och bidrog med sin kunskap och långa erfarenhet inom området.
Det var ett lyssnaraktivt program och många ringde in för att dela med sig av sina egna erfarenheter.
Programmet finns att lyssna på på SR Play.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Kropp och själ – om talängslan och social fobi

I tisdags, den 14 november, medverkade jag i programmet Kropp och själ, P1. I fokus hade vi talängslan, ett oerhört vanligt problem. Lyssna gärna… det ligger kvar i SR Play.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Här kommer jag att tala om oro – välkomna!

  1. Medborgarskolan, 18/10 kl. 18.30-20.30. Rörstrands slott vid S.t Eriksplan, Stockholm.
  2. Konferens Nationella självskadeprojektet, Norra Latin, Stockholm. 8/11, 16-16.45
  3. Allt om Hälsan. Mässan, Stockholm. 10/11, 14.15-14.45
  4. Studentbokhandeln, Uppsala. 22/11 kl. 18.00
  5. Slottet, Uppsala. Akademiska sjukhusets Cancervård.23/11 kl 18.00
  6. Radio P4 Extra.24/11. kl 14.40
  7. Hedengrens bokhandel, Stockholm. 28/11, 17.30 –
  8. Lohrs Pocket, Göteborg. kl 18.30
Posted in aktuellt | Leave a comment

Boken om oro säljer som smör….

Boken fick en vrålstart i försäljningen och såldes snabbt slut!… Fantastiskt roligt, men också frustrerande. Men var inte oroliga…. på torsdag denna vecka, den 19/10 finns den att köpa i bokhandeln igen. Och går redan nu förstås att få på Adlibris och Bokus.

Jag fortsätter att vara ute och prata om den på bokhandelsaffärer, konferenser och öppna föreläsningar, så välkomna.

 

Posted in aktuellt | Leave a comment

Här kommer jag att tala om Oro-boken. Välkommen!

Här kommer jag att tala om oro-boken under hösten. Välkomna!
1. Förlaget Natur & Kultur. Psykologilunch. 14/9. För press och media
2. Stockholms Stadsbibliotek 19/9 18-19.30
3. Sex st. framträdanden under Bokmässan 28-30/9
4. Akademibokhandeln i Uppsala. 18-19.
5. Psykologisk salong. SvD. 10/10 8-10 (plats oklar)
6. Författarsamtal, Akademibokhandeln City i Stockholm. 18.00
7. Psykologikväll. Bokhandeln, NK i Stockholm. 18- 19.30
8. Medborgarskolan, Stockholm. Föreläsning 18.30-20.30 (plats ej klar) Avgift.
9. Mässan, Stockholm. Allt för hälsan. 14.15.14.45

10. Bokhandeln Hedengrens i Stockholm. 28/11, 17.30 – 18.30

 

Posted in aktuellt | Leave a comment

Ny bok att köpa i början av september

oro

Oron är mänsklig, begriplig och till och med konstruktiv ibland. Men den kan också försvåra dina möjligheter att leva fullt ut. För en del är varningslampan alltid tänd och livet blir en utmattande kamp mot hotande problem och faror.

Anna Kåver ger dig här kunskap om oro ur tre olika perspektiv: det existentiella, det psykologiska och det biologiska. Hon bjuder in till självreflektion och delar med sig av hjälpsamma förhållningssätt till vår sårbarhet och livets inbyggda ovisshet. Hon vill också ge dig mod att våga tänja lite på dina trygghetsgränser för att öka din självtillit. Förhoppningen är att du ska få veta lite mer om just din oro, om hur du kan behålla den kloka oron och släppa taget om den giftiga.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Nu fylls hösten av aktiviteter runt Oro-boken…

Nu droppar förfrågningar in om att tala om Oro.Att leva med tillvarons ovisshet. Medborgarskolan, Stadsbiblioteket, NK´s bokhandel, Natur och Kultur… alla i Stockholm. Bokmässan och Studentbokhandeln i Uppsala blir förmodligen andra mötestillfällen med publiken. Bokens ämne tycks vara högaktuellt…Trevligt och spännande.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Kropp och själ P1 …

Den 11 april talade prof. Gerhard Andersson och jag i radioprogrammet Kropp och själ om ämnet oro. Av förklarliga själ blev programmet till en del fokuserat på efterdyningarna av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. För er som vill lyssna ligger programmet kvar på SR Play.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Ny titel…

Min nya bok har fått en ny titel: Oro.Att leva med tillvarons ovisshet.
Den titeln täcker bättre vad boken handlar om – ett psykologiskt, biologiskt och filosofiskt perspektiv på oro.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Ny bok om oro!

Nu har jag lämnat in ett råmanus till förlaget angående en ny bok – Oro. Om den överhettade hjärnan Idén fick jag för några år sedan och idag känns ämnet högaktuellt. Förhoppningsvis kan jag presentera boken på under höstens Bokmässa.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Om ett fint pris.

För några veckor sedan fick jag ta emot ett hedrande pris från vår nationella KBT-förening. Särskilt roligt är det också att vara den första kvinnan som får ta emot priset.
Livsgärning för BTF/KBT
Priset syftar till att uppmärksamma våra mer seniora kliniker och forskare som har ägnat många år, i många fall ett helt liv, åt att sprida KBT, att forska på KBT samt att utbilda de yngre generationerna av KBT:are. Priset får anses vara föreningens mest prestigefyllda utmärkelse.
Motiveringen lyder:
Anna Kåver är en av dem som arbetat allra längst med KBT, som medlem i BTF, i Sverige. Med sin erfarenhet och vishet är hon en oerhört uppskattad psykoterapeut, handledare och föreläsare. Anna har dessutom författat 7 böcker om KBT. Hon har vid många tillfällen ställt upp med sin kompetens för föreningen, vilket vi är så tacksamma över.

Jag är mycket glad och hedrad!

Posted in aktuellt | Leave a comment

Trevligt uppdrag…

Den 23 september firar Eva Hedenstedt 15 år. Jag och Armita Golkar ska föreläsa. ” När Wise Mind jubilerar står känslorna i fokus i en dialog mellan forskare och kliniker. ”…
Välkomna till Ersta konferens den 23 september kl 13-17.(anmälan krävs på info@wisemind.se))

Posted in aktuellt | Leave a comment

Boktips.

I sommar har jag fördjupat mig i känslofokuserad KBT. Jag vill varmt rekommendera boken ”Working with Emotions i Cognitive Behavioral Therapy” av Thoma och McKay. Guilford Press. Den ger di inblick i det kliniska arbetet med känslor och upplevelser i terapirummet.

Posted in aktuellt | Leave a comment

10-årsjubilar uppdateras!

Nu är arbetet i full gång med att uppdatera min bok ”KBT i Utveckling”. Den fyller 10 år och behöver fyllas på med nyheter, både i forskning och kliniska applikationer. Ett både roligt men ibland svårmanövrerat uppdrag.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Om utbrändhet hos psykoterapeuter…

Den 13/3 flög jag upp till Östersund för att medverka på PS15 som är svenska psykologstudenters årliga konferens.
Jag talade om psykologen som psykoterapeut och reflekterade över hur man kan förebygga och förhindra utbrändhet i yrket. En välarrangerad konferens med stort engagemang och kreativitet. Rolig insats!…

Posted in aktuellt | Leave a comment

Om hundar i vården

I dag skrivs i UNT om hundars roll i vården. På Akademiska sjukhuset startar man en studie om hur specialtränade hundar kan hjälpa och påskynda rehabiliteringen för både psykiskt och fysiskt sjuka. Iris, Åke, Hilda och Livia är alla olika sorteras hundar, utvalda för sina trygghets- och empatiskapande egenskaper. En nyopererad 3-årig flicka vägrade gå upp ur sängen när det var dags för det. Inget tjat hjälpte. Hunden Livia behövde 10 sekunder på sig för att få upp flickan i lek och rörelse. ” Det är ett lyft för hela veckan” konstaterar Mikael, som haft vårdhunden Hilda på remiss i två år. Jag känner helt spontant att detta är bra, en kreativ och okonventionell väg att komplettera våra befintliga vårdmetoder. Hundar aktiverar de värdefulla oxytocinerna i oss och vi upplever positiva och behagliga känslor, läkande för både själ och kropp. Jag ser fram emot studiens resultat.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Äntligen!…Den nya DBT färdighetsträningsmanualen har kommit. Jag lektörsläser inför översättning

Ja, nu har det skett det som vi alla väntat på så länge. Marsha Linehan har nu uppdaterat den nya F-manualen i DBT. Det är en mycket gedigen utgåva och jag lektörsläser inför frågan om översättning av förlaget. Tänker på den starka utvecklingen som pågår vad gäller effektiv hjälp för personer som har ett stort lidande. Det går inte att jämföra med hur läget var för bara 15 år sedan….

Posted in aktuellt | Leave a comment

Den nya diagnosmanualen – DSM-5. En bra informationsdag.

I går var jag på en givande heldagsinformation om den uppdaterade psykiatriska diagnosmanualen DSM- 5. Jörgen Herlofson, som översatt den amerikanska versionen till svenska, gick igenom de viktigaste förändringarna. Men viktigast var ändå de filosofiska resonemangen kring hur vi ska dra gränsen mellan sjukt och friskt, kring diagnosernas funktion, kring vår övertro på vad diagnoserna kan visa och hur dåligt det blir när bedömningsprocessen inte sker i samarbete med patienten . Vi måste vara försiktiga med hur vi använder DSM och öka vår tilltro till den kliniska bedömningen. DSM är bara ett verktyg av många i processen att förstå våra patienters lidande och hur vi ska hjälpa dem ur det.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Om ensamhet…Kropp och själ, P1, tisdagen den 2/11 kl 10.00

På tisdag medverkar jag och Peter Strang, läkare och professor i palliativ medicin, i Kropp och själ för att samtala om ensamhet. I programmet kommer även ett reportage och lyssnarna inbjuds till att både ringa in och mejla frågor. Det ska bli intressant.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Hur kraftfull är egentligen KBT? En ny bok…

7/11 2014
Håller just nu på att läsa Thrive. The Power of Evidence-based psychological Therapies av David Clark & Richard Layard.
En oerhört viktig bok… en genomgång av evidensen för KBT.

Posted in aktuellt | Leave a comment

6/11-14 Har självhjälp ersatt religion?

I går var jag på ett intressant seminarium i Gamla stan i Stockholm. Katarina församling ordnade en liten paneldebatt om ämnet självhjälpslitteratur och religion som hjälp mot psykisk ohälsa. Debattörer var prof. i medicinsk psykologi Åsa Nilsonne, prof. i psykiatri Johan Cullberg oh fd ärkebiskop Caroline Krook. Fullsatt, varmt och tankarna fick flyga högt och fritt och spretigt. Något svar på frågan fick vi förstås inte. Min behållning var också en trevlig middag med Åsa före själva eventet. Åsa och jag har jobbat länge tillsammans i psykiatrin på Karolinska sjukhuset. Dessutom har vi skrivit böcker tillsammans, ofta under mycket trevliga förhållanden på resor, på caféer etc.

Posted in aktuellt | Leave a comment

Uppsalapsykiatrin under förstoringsglas… ny artikelserie

I dag startar en ny artikelserie om psykiatrin i kris i UNT. Jag har tillbringat en stor del av mitt yrkesliv i psykiatrin ( inte bara i Uppsala) och ser med sorg hur svårt läget är för både patienter och vårdpersonal. Det krävs stora insatser för att komma tillrätta med problemen. Och det är bråttom! särskilt för de unga vuxna. självmordsfrekvensen ökar mest i den gruppen.

Nyinflyttad….
Sedan augusti är jag nyinflyttad på en stor KBT-mottagning i Uppsala. I skrivande stund är vi 18 st kollegor – läkare, psykologer, socionomer, sjuksköterskor – alla med specialisering på KBT. Det är en mycket trevlig arbetsplats med liv, rörelse och gemensamt engagemang i allt som berör inredning och att få våra stora lokaler att fungera.
Mottagningen heter Uppsala KBT-mottagning. Centrum för evidensbaserad praktik.Adressen är Drottninggatan 7, 753 10 Uppsala.
Hemsida är under utformning.
Välkomna!

Posted in aktuellt | Leave a comment

Två nya böcker… och en tidskrift

Två nya bokrekommendationer… de berör några av mina intresseområden för tillfället. Ser fram emot läsning nu när mörkret lindar sig omkring oss…
1. Första hjälpen för känslor av Guy Winch. Libris förlag.
2. Den högkänsliga människan. Konsten att må bra i en överväldigande värld. Elaine N. Aron.

Och så en ny spännande tidskrift som jag nog tänker läsa regelbundet: Modern Filosofi. Det är en syskontidskrift till den utmärkta Modern Psykologi. Några titlar i den senaste tidningen: Vad är smuts?, Nu kommer existentiell terapi, Meningen med livet.. från Platon till Python.

Så nog kan vi hålla oss sysselsatta mellan svampplockningen och lövkrattningen…

Posted in aktuellt | Kommentarer inaktiverade för Två nya böcker… och en tidskrift